Men kiest vaak voor een apart SEO of een SEA strategie om hun online vindbaarheid te vergroten. Wij geloven juist dat het het gebruiken van zowel SEO als SEA dit elkaar versterkt. De gedachte hierachter is als volgt. Met betaalde advertenties zoals die van Google en Bing sta je direct bovenaan de zoekmachines en dit vergroot jouw aantal bezoekers. De volgende stap is zorgen dat bezoekers jouw website interessant genoeg vinden zodat hier een conversie uit komt. Het proces om dit zo goed mogelijk te laten verlopen betreft voor een groot gedeelte SEO. Er moet genoeg en voldoende informatie staan op de landingspagina en het bestelproces moet duidelijk zijn. Dit is een kort voorbeeld om te zien hoe SEO en SEA elkaar ondersteunen.

SEO

Search Engine Optimization (SEO), ofwel zoekmachine optimalisatie, is simpelweg hoog komen te staan in een zoekmachine zoals Google of Bing staan zonder hiervoor te betalen. Dit wordt bereikt door je website goed te optimaliseren op onder andere je inhoud (zowel teksten als afbeeldingen), gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Om jouw website zo goed mogelijk te optimaliseren zijn er diverse aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Hierbij is het helaas niet één keer alles goed instellen en je staat voor altijd op de eerste plaats. Technologie van bijvoorbeeld Google wordt voortdurend verbeterd zodat de gebruiker de beste resultaten ziet naar aanleiding van zijn zoektermen. Jouw website zodanig optimaliseren zodat het goed gevonden wordt kost relatief veel tijd. Zeker als je het zelf doet. Resultaten van zoekmachine optimalisatie zijn minder snel zichtbaar dan bij betaald verkeer (Google Ads of Bing Ads).

Direct toepasbare tips voor SEO

Het duurt dus een tijd voordat je resultaten hebt met SEO, maar ondanks dat is het zeker de moeite waard. Het is niet zozeer heel complex, maar er zijn veel stappen nodig om je website hoger te krijgen in de organische zoekresultaten. We geven je nu 4 tips waar je al mee aan de slag kan.

  1. Zorg dat je website snel is, verklein al je foto’s die je op je website hebt. Gebruik je WordPress dan kun je dit automatisch doen, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Verklein je foto’s dus eerst op je computer. Dit kan met verschillende gratis software. Wanneer je deze foto dan verkleind hebt, sla hem dan gelijk op met een bestandsnaam die mensen als zoekwoord kunnen gebruiken (zie tip 2).
  2. Kies woorden in de titels van je pagina’s en in je kopjes die als zoekwoorden gebruikt worden, overload je pagina titels en kopjes niet met zoekwoorden, want de pagina moet ook gebruiksvriendelijk blijven. Zoals hierboven al aangegeven: sla ook je foto’s op met een bestandsnaam waar mensen naar zoeken.
  3. Plaats goede content op je website, maar let goed op! Gebruik geen content van anderen en ga ook geen informatie kopiëren. Doe je dat wel, dan geeft Google je een penalty en gaat het nog moeilijker worden om hoger in de resultaten te komen. Wanneer jij goede content hebt en je dus iets toevoegt aan het internet, dan waardeert Google dat en kom je hoger in de resultaten. Gaan mensen je content delen, dan kom je nóg hoger in de resultaten.
  4. Dit is een makkelijke maar nog veel bedrijven hebben het niet. Meld je aan bij de verschillende platformen die Google aan te bieden heeft: Google Places, Analytics, Ads, Google+ en andere social media.

SEA

Je hebt een goed product, een mooie website, ambitie en bent er van overtuigd dat er veel geïnteresseerde mensen op zoek zijn naar jouw product! Nu is het tijd om online marketing in te zetten. 97% van alle internetgebruikers zoekt via Google, maar ben je daar goed vindbaar? Dit is waar Search Engine Advertising (SEA) te pas komt. Het gebruik maken van betaalde advertenties zorgt er altijd voor dat je hoog gepositioneerd staat en goed vindbaar bent. Hier zie je direct resultaat en kan je goed bijhouden wat voor kosten je gemaakt hebt zodat daar een conversie uit voort vloeit. Één van de redenen waarom je gebruik zou moeten maken van bijvoorbeeld Google Ads (voorheen Google AdWords) is omdat je specifieke mensen op een gewenste plaats of regio kan benaderen. Dit kan je zelfs toepassen op een bepaald deel van de dag of avond.

In tegenstelling tot SEO levert SEA direct resultaat op. Maak vandaag je Ads-campagne en je staat morgen op de eerste pagina in Google. Zo genereer je dus direct meer bezoekers naar je website. Dit klinkt natuurlijk bijna te eenvoudig, zo eenvoudig is het natuurlijk ook weer niet. Het is zo dat iedereen zelf een Ads-campagne kan maken, echter besteedt 80% van de bedrijven het uit. Dit doen ze om uiteenlopende redenen; het kost veel tijd om een campagne te maken. Daarnaast is het wekelijkse onderhoud ook erg tijdrovend. Het zit namelijk zo. Als je een betere campagne hebt, betaal je minder voor iedere klik. Ook weten gespecialiseerde bureaus te voorkomen dat je onnodige klikken ontvangt op je advertentie. Wil je toch graag zelf een begin maken? Zorg er dan voor dat je eerst de nodige kennis in huis haalt en dat je weet waar je mee bezig bent. Hieronder vind je alvast een aantal tips om een goede start te maken.

Direct toepasbare tips voor SEA

  • Wil je een apart budget voor bepaalde producten die meer waard zijn of een apart merk? Maak dan een aparte campagne aan met een apart dagbudget.
  • Maak veel advertentiegroepen om zo je advertenties relevanter te maken ten opzichte van je zoekwoorden.
  • Kies voor relevante landingspagina’s, zodat je een betere kwaliteitsscore behaalt en dus minder per klik betaald.
  • Wees constant bezig met het optimaliseren van je zoekwoorden.
    • Behoud de zoekwoorden met een hoge Click Through Rate (CTR), verwijder de zoekwoorden met een lage CTR.
    • Gebruik de zoekwoordplanner.
    • Gebruik uitsluitingszoekwoorden.
    • Maak zoekwoorden niet te lang.
    • Gebruik je rapporten om je zoekwoorden constant te optimaliseren. Implementeer extensies voor een professionelere uitstraling en meer verkeer.