Vandaag krijg je van ons 4 Tips.

Nu het herfstvakantie is komen de feestdagen wel heel erg dichtbij. We hebben afgelopen weken veel met onze cliënten om de tafel gezeten. Wij zijn erachter gekomen dat ondanks dat de feestdagen voor een groot gedeelte de omzet voor het jaar bepalen slechts enkele (internet)ondernemers al een goede strategie hebben voor de feestdagen. Wellicht geldt voor jou hetzelfde. Zorg ervoor dat je geen inkomsten mis loopt en wees er dit jaar op tijd bij. Heb een goed plan en een duidelijk doel voor ogen. Zoals altijd, bedenk ook al hoe jij jezelf gaat belonen als je de doelstelling behaalt. Daarom dat we jullie 4 tips geven om meer winst te maken tijdens de feestdagen. Maar, belangrijker nog hoe je deze groep mensen langer voor je weet te binden.

Kind blij met cadeau

(Top)Tip 1: Bepaal de gedachte van je klant

 Wat commercials eigenlijk doen is de hele dag kleine “zaadjes” in je hoofd planten om je gedachten te beïnvloeden. Dat kan zijn dat een merk een top of mind positie in je hoofd wil creëren maar het kan ook zijn dat er een behoefte bij je gecreëerd wordt. Als je momenteel naar de reclames van TUI kijkt dan proberen ze jou het gevoel te geven dat wanneer je nu slecht in je vel zit. Je jezelf haast een Oger voelt dat je weer helemaal je energieke zelf wordt als je op vakantie gaat. Wat Hornbach als slimme slogan gebruikt om mensen constant terug te laten komen is de zin “Er is altijd iets te doen”. Zodra jij de douche af hebt kun je de keuken gaan verbouwen dat is de gedachte die ze je mee willen geven. Jij kunt dit ook doen bij je klanten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat bij je Facebook pagina je omslagfoto zegt de leukste kerstcadeaus vind je bij ons. Daarom krijg je nu van ons…..! Of gebruik de tekst “Al klaar voor de kerst? Dit jaar niet misgrijpen wees er op tijd bij”  En bind zo mensen tijdig aan jouw webshop. Ook de afbeeldingen op je pagina van Social media en je webshop kunnen al subtiel kerst of sinterklaas tinten bevatten. Zoals altijd doen afbeeldingen met mensen (die een emotie tonen) het veel beter dan nietszeggende plaatjes van een kerstboom of een getekende sinterklaas.

Het hele design van je website moet natuurlijk op een gegeven moment om naar een design voor de feestdagen. Je vindt het zelf ook leuk als de winkelstraten versierd zijn. Geef de bezoeker een beetje van dit gevoel ook op je website. Weet jezelf wel een beetje in te houden, je design moet mensen niet afleiden.

Tip 2: Wees slim met je producten en prijzen

 Zoals hier boven al even kort benoemd moet je de klanten snel binden. Je kan dus een pre-order korting geven. Daarnaast kun je klanten ook aansporen om meer te kopen door ze bijvoorbeeld 5 of 10% extra korting te geven wanneer ze meer dan €100,- besteden. Kijk ook eens naar wat vuurwerkwinkels ieder jaar doen, die geven een gratis pakket twv xxx€ weg als je voor een bepaalde datum besteld. Een andere mooie manier van aanbiedingen is iedere dag een ander product in de aanbieding te doen en dit ook van tevoren aan te geven op social media, op je website en in je nieuwsbrief.

Ga ook handig om met je producten. Het is slim om een paar producten of diensten die goed bij elkaar passen te verkopen in een bundel pakket met een bundel korting. Maak ook lijstjes. Bijvoorbeeld de “10 populairste producten voor de feestdagen” of de “10 slimste kerstaankopen”.

Tip 3: Je verzending upgraden

Dit is iets wat je niet alleen voor de feestdagen moet doen maar zo’n 99% van de webwinkels zou eens beter moeten nadenken over hun verzending. Kijk eens hoe Coolblue dit aanpakt.

Voeg je nog geen flyer toe bij je pakketjes voor de feestdagen dan is dat het eerste wat je moet gaan doen. Anders ben je te laat. Wijs mensen op deze flyer ook op je nieuwsbrief, waarom ze zich moeten aanmelden voor je nieuwsbrief en laat ze je social media pagina’s ook volgen.

Het is voor de consumenten heel belangrijk dat ze hun cadeaus op tijd hebben laat dus duidelijk zien wat je verzendtijd is en zorg dat deze zo kort mogelijk is. Bied bij de verzending ook een inpakoptie aan dit levert je een extra winst op maar is voor je klant ook erg handig. Uiteraard is het rond de feestdagen voor je klanten essentieel dat je producten op tijd arriveren.

(Top)Tip 4: Ook meer winst na de feestdagen

 Wat veel ondernemers niet meenemen in hun doelstellingen is hoeveel van de klanten tijdens de feestdagen ga ik binden voor na de feestdagen. Je hebt meer verkeer naar je website tijdens de feestdagen dit is dus het ideale moment om meer mensen aan je te binden. Wat kun je doen?

Ten eerste moet de optie om je in te schrijven voor je nieuwsbrief erg verleidelijk zijn voor de bezoekers. Zorg er dus voor dat ze een reden hebben om dat te doen. Dat kan dus zijn dat ze een geweldig e-book krijgen, korting op hun aankoop, een voucher van €10,- etc etc.

Dit is ook het perfecte moment om een nieuw platform dat je gebruikt te promoten bijvoorbeeld je Pinterest pagina of je Instagram account. Zorg dat mensen je Social media campagnes weten te vinden en dat ze zich binden aan deze pagina’s.

Na de feestdagen heb je waarschijnlijk ook wel wat producten over. Bied deze producten aan tegen een mooie prijs en probeer deze dan ook te combineren met je nieuwe artikelen.

Zorg er ook voor dat mensen hun aankopen plaatsen op hun Social media en dat jou merk/brand/logo voorbij komt op deze foto’s. laat mensen jou bedrijf taggen in hun foto’s, dit kun je allemaal eenvoudig doen door ze daar op aan te sturen. Wanneer ze dit gedaan hebben vergeet ze dan niet een berichtje te sturen om ze te bedanken.

Dan een essentieel punt om op je planning te zetten. Heb je klantenservice op 1 staan. Je moet harder werken dan iedere andere maand. Doe je dit dan zal ja daar ook voor beloond worden. Heb je chatfunctie op je website bemand of heb je nog geen chatfunctie? Zorg er dan voor dat je die wel hebt. Beantwoord alle vragen, problemen, complimenten, klachten op Social media direct. Richt ook een frequently asked questions (FAQ) pagina in op je website.

Kijk ook al verder dan de feestdagen. Ik merk dat veel ondernemers een beetje hopen op goede omzet tijdens de feestdagen. Ik hoop voor je dat dit ook het geval is maar als je bedrijf gebaseerd is op hopen dan heb je uiteraard een probleem. Plan ook verder vooruit. De feestdagen zijn een onderdeel van je grote plan. Kijk er zo ook tegenaan. Als jouw mindset verder gaat dan de feestdagen, je de feestdagen als een basis ziet dan zal dit ook zo zijn. Heb je geen idee wat je verder nog meer kunt doen, neem dan contact op met mensen die dat wel weten.

Slot

De feestdagen zijn een geweldige periode. Dit is een fantastische periode om je bedrijf verder op de kaart te zetten. Mis deze kans niet, ga aan de slag en vergeet ook heel 2017 niet.

Alvast fijne feestdagen en een heel succesvol 2017!