Op vakantie je toekomst bepalen

Heerlijk naar de zon, de camping, de ene stad die je altijd al hebt willen bezoeken of lekker nergens heen en in Nederland even nergens aan denken. Vakantie is fantastisch! Voor mij is het ultieme doel dat we over enkele jaren niet meer hoeven te werken maar mogen werken en dat ik nog vaker dan nu op vakantie kan. Dat ik de hele wereld kan zien, Antartica, Machu Pichu, een trip door Azië, noem maar op.

De visie van SearchWords is simpel en duidelijk; “Doelen behalen voor ondernemers makkelijker maken”. Onze missie die daaruit is ontstaan is; “Door ondernemers te helpen met – en te onderwijzen in het maken van de juiste keuzes, meer klanten te werven en beter leren plannen van hun werkzaamheden ze in staat te stellen om al hun doelen en dromen te laten behalen”.

Het zou fantastisch zijn als ik mijn doelen kan behalen door jullie is staat te stellen jullie doelen te behalen.

Waarom op vakantie?

Vakantie is toch voor ontspanning, moet ik echt mijn werk meenemen op vakantie? Het antwoord is ja op beide vragen. Laten we eerlijk zijn. We zijn op vakantie toch wel bezig met ons bedrijf. Het is overigens je passie. Waarom ik van mening ben dat vakantie zo ideaal is voor het vaststellen van je doelen en het bepalen van een strategie is om 2 redenen.

De eerste reden is dat je geen afleidingen hebt. Je wordt niet gestoord door een klant, je hebt geen werknemer die je vragen stelt en geen rekeningen die op de mat vallen. Tenminste als je het goed doet. Wordt jij op vakantie wel gestoord? Dan zijn deze komende artikelen en trainingen nog belangrijker voor je want dat zit je duidelijk nog niet in de positie waarom je bent gaan ondernemen. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat jou doel om te ondernemen was dat je op vakantie gestoord kon worden.

De tweede en voor mij de belangrijkste rede is dat je gedachten “zuiver” zijn. We worden in ons denken constant beïnvloed door de mensen, media en artikelen om ons heen. Dit bepaald onze manier van denken. Op vakantie is je grootste zorg dat je vaak genoeg omdraait om je zonnebed of welke excursie je vandaag gaat doen. Geen mentaal uitdagende taken. Daarom zijn je gedachten puur en zuiver. Niet iemand die jou mening beïnvloed. Dit is zo belangrijk want dat weet je wat je echt wilt. Waar je echt heen wilt en verassend genoeg kom je ook spontaan op het idee hoe dat je het moet doen.

Maar hoe doe ik dat dan?

Eerst het goede nieuws, uit onderzoek is gebleken dat wanneer je op vakantie bent je de eerste 2 dagen nog volop in je werkritme zit, je moet nog even wennen aan het idee van vakantie. Je wordt wakker op de tijd dat normaal je wekker gaat, je kent het wel. Maar na 2 en voor sommige na 3 dagen gaat de knop om. Je komt in die heerlijke modus van rust en vakantie.

Het goede nieuws is dus simpel de eerste 2 dagen denk je geen seconde aan werk, aan je doelen of hoe dat je deze doelen gaat bereiken. Daar begin je pas de derde of vierde dag mee. Waarom het zo belangrijk is dat je gedachte leeg zij is omdat zo de stap van droom naar idee naar succes simpeler is. Omdat je nu doelen stelt die je daadwerkelijk wil realiseren zul je een weg vinden om die doelen te behalen.

~If you know the why, you’ll find the how~

Doelen zetten en een plan van aanpak maken, hoe doe je het?

Er zijn hele boeken geschreven over het zetten van doelen en het maken van een plan van aanpak. Ik ben er heilig van overtuigd dat doelen zetten en een plan van aanpak eenvoudig is en dat het niet om je doel of je plan gaat maar om je mindset.

Vaak hebben we een doel al gemist voordat we het doel gezet hebben. Ik bedoel hiermee dat wanneer we het doel zetten we eigenlijk al denken dat we het toch niet gaan halen. Probeer je doel te zetten met de gedachte dat je het al gehaald hebt, verkoop dat idee aan jezelf. Paint the picture.

Geen excuses! Succesvolle mensen doen wat er ook voor nodig is. Geen tijd, geen geld, niet de juiste locatie…. Allemaal excuses. Laat nooit en te nimmer toe dat je excuses goed keurt. Het is jouw leven, waarom zou je excuses verzinnen waarom je iets niet zou doen? Dit eist veel discipline. Weet je van jezelf dat je hier moeite mee zult hebben neem dan een accountability partner, iemand die jou herinnert aan je doelen en dat je niet met excuses moet komen. Denk je echt dat mensen die succesvol zijn geen problemen of uitdagingen hadden? Ondanks die problemen hielden ze vast aan hun doelen en hebben ze hun dromen behaald.

Wanneer je voor jezelf de keuze maakt dat je jou doelen en dromen gaat behalen en dat je dat doet ondanks alle tegenslagen of problemen dan heb je geen plan nodig maar om het overzichtelijker voor jezelf te houden kan een plan wel steun geven. Hieronder mijn manier van goal setting. En ik wil je er graag bij zeggen dat ik doelen die ik zet ook behaal.

 • Zet eerst je grote doel (10 jaar)
 • Breek dat doel af ( zodat het minder groot is en je in de tussentijd successen kunt vieren)
  • 3 jaar
  • 1 jaar
  • Per kwartaal
  • 1 maand

Ga nu aan de hand van het volgende systeem een plan maken voor je doel voor een maand en voor een kwartaal. Maak iedere maand en kwartaal een nieuw plan van aanpak.

 1. Bepaal je huidige situatie (bijv. inkomsten, klanten, bereik, locaties, aantal werknemers etc)
 2. Zet je doel voor komende maand en kwartaal en beschrijf de situatie die je voor ogen hebt aan het eind
 3. Breek het doel af in 5 losse doelen (ik denk dat 5 doelen per maand halen een mooi getal is)
 4. Schrijf op welke dingen er voor je werken en waar je dus mee door gaat (minimaal 5)
 5. Schrijf 10 dingen op die je niet meer gaat doen (bijv. te laat opstaan, excuses maken etc)
 6. Schrijf 10 dingen op die je juist wel gaat doen.
 7. Maak een overzichtelijk schema van de 10 punten die je gaat doen , die je blijft doen en zet er een datum bij wanneer je dat gaat doen
 8. Doel behaald!! Gefeliciteerd! Toch niet gehaald? Verander je doel niet maar kijk nog eens kritisch naar je niet meer doen lijst, heb je alles niet meer gedaan? En schrijf weer 10 punten op die je gaat doen om deze keer wel je doel te behalen.

Dit is geen lastige opgave. Ik heb mijn beste plannen achterop papiertjes geschreven. Lekker in je luie stoel of in de bus naar een mooie excursie terwijl de rest slaapt. Wellicht klinkt dit te eenvoudig voor je en verwacht je hele ingewikkelde methodes. Die zijn er niet.

Ik heb als commando, Special forces, vele missies gedaan en de plannen waren altijd simpel en efficiënt. Het ging om de mindset. Nooit meer heb ik zo’n fijne omgeving gehad als bij de commando’s waar opgeven natuurlijk nooit een optie is, mensen geen excuses maken en een doel niet behalen is natuurlijk al helemaal niet kan.

Later ben ik aan de slag gegaan voor een van ’s werelds grootste sales bedrijven. In no time groeide ik anderen voorbij en runde ik binnen 3 jaar 5 kantoren, gaf ik trainingen en lezingen over heel de wereld. Dit deed ik niet met complexe theorieën maar met de juiste doelen zetten en deze ondanks alles ook behalen.

Inmiddels bestaat SearchWords een tijdje en ben ik me sinds 6 maanden meer gaan mengen in het bedrijf. Sinds Maart is het bedrijf met, schrik niet, 620% gegroeid. Hebben we doelen gezet om over 3 jaar in het buitenland klanten te hebben maar hebben we die ook nu al gerealiseerd en werken er bijna 10 mensen. Dit hebben we bereikt door onze visie voor ogen te houden, mensen echt te helpen en door keihard te werken.

Geloof me…. Ik ben een simpele kerel. Als ik het kan dan kan zeker iedereen het. De vraag is alleen wil je net zo graag als mij? Wij gaan met online ID voor je door het vuur maar doe je dat ook voor jezelf? Geef je echt alles om je doelen te behalen?

Denk daar de komende vakantie is lekker goed over na….. Waarom ben je gaan ondernemen? Wat zijn je doelen? Waarom heb je die doelen nog niet bereikt? Welke doelen zet je voor jezelf de komende maand, 3 jaar en 10 jaar? En hoe ga je die doelen realiseren?

Zet de knop om deze vakantie en ga je succes behalen! Je verdient het!