Technische SEO is de derde pijler die belangrijk is om je website organisch goed te laten scoren in de zoekmachine. Naast het plaatsen van relevante linkjes door actief te linkbuilden (autoriteit) en het schrijven van goede en relevante content is het ook belangrijk dat jouw website technisch in orde is.

Wat is Technische SEO?

Om je website hoog te laten scoren in Google is het belangrijk dat je website technisch in orde is. Een website die technisch goed in orde is krijgt een betere waardering van Google. Daarnaast draagt een technisch goede website bij aan de User Experience van jouw website waardoor bezoekers jouw website gaan waarderen en vaker een bezoekje zullen brengen. Eigenlijk kun je de ervaring die mensen hebben op je website vergelijken met de ervaringen van mensen in bijvoorbeeld een kledingwinkel. Wanneer een kledingwinkel op een prettige en overzichtelijke manier is ingericht en je wordt op een fijne manier geholpen zal je die winkel vaker bezoeken. Hetzelfde geldt ook voor websites.

technische-seo-uitleg

5 tips voor een technisch goede website

Er zijn verschillende aspecten die er voor zorgen dat je website SEO technisch in orde is en dat je bezoekers een prettige ervaring hebben op jouw website en terug zullen komen.

  • Een snelle laadtijd: een snelle laadtijd draagt bij aan een goede user experience. Wanneer mensen iets opzoeken via het internet willen ze graag zo snel mogelijk antwoord op hun vraag. Een snelle laadtijd van de website draagt er aan bij dat mensen direct kunnen vinden waar ze naar zoeken.

  • Responsive design: tegenwoordig wordt er op het internet gesurfd met verschillende apparaten. Zorg er dus voor dat je website goed werkt op zowel desktop, mobiel als tablets. Zorg er voor dat je bezoekers de beste gebruikerservaring krijgen onafhankelijk van welk apparaat ze gebruiken.

  • De indexeerbaarheid: de indexeerbaarheid van een website draagt bij aan de vindbaarheid van jouw website via zoekmachines. Door een goede interne koppelingsstructuur te hanteren op jouw site kunnen de robots van zoekmachines gemakkelijk navigeren door jouw website. Een handig hulpmiddel voor de indexeerbaarheid van je website is een robots.txt-bestand.

  • 404 Foutmelding: misschien wel nog vervelender dan een trage website is een website met links naar pagina’s die niet bestaan. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een pagina op je website verwijderd of verplaatst is. Zorg er dus voor dat gewijzigde pagina’s de oude pagina’s vervangen. Dat voorkomt dat je bezoekers 404 foutmeldingen te zien krijgen.

  • Dubbele content: wanneer je website te bereiken is via verschillende URL’s (bijvoorbeeld met of zonder www) dan telt Google dit als 2 verschillende unieke pagina’s terwijl ze precies dezelfde content bevatten. Zorg er dus voor dat alle webpagina’s via één URL te bereiken zijn. Hiervoor dien je alle url-varieties om te leiden naar één URL. Dit kun je doen door gebruik te maken van een 301 redirect.

Samenwerking van de SEO pijlers

De 3 pijlers van SEO werken samen aan een goede User Experience op je website. Verschillende aspecten die onderdeel maken van de content van je website dragen ook bij aan de technische staat van je website. Content met een duidelijke structuur met Titels, H1 en H2 (of meer) koppen zorgt er voor dat de pagina ook technisch goed indexeerbaar is, wat weer bijdraagt aan de vindbaarheid van jouw website. Ook zorgen relevante interne linkjes er voor dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je website en snel de juiste informatie kunnen vinden.

In het kort: Om je website hoog te laten scoren in de zoekmachine is het belangrijk om alle aspecten van SEO (techniek, content en autoriteit) in orde te hebben. Zorg er dus voor dat je regelmatig aandacht besteed aan alle aspecten van SEO. Een goede website die wat betreft SEO in orde is draagt bij aan een betere gebruikerservaring wat leidt tot betere resultaten. Meer weten over de technische SEO van jouw website?

Neem contact met ons op