Het nationale Social Media Onderzoek is weer geplaatst door Newcom. Het is het grootste trendonderzoek van Nederland waar de nieuwste inzichten en conclusies instaan wat betreft social media. Al met al een erg interessant document en zeker de moeite waard om een kijkje in te nemen om kansen te ontdekken voor je business.
Het Social Media Onderzoek licht zes conclusies uit en we hebben ze allemaal op een rijtje gezet voor je.
1. We zijn meer gebruik gaan maken van social media
Dit komt wellicht niet geheel als een verrassing aan, maar het is nog steeds een interessant inzicht. Instagram en YouTube worden steeds meer gebruikt. Instagram zag een groei van 14% in Nederland en YouTube 5%. Deze twee platformen behoren dan ook tot de top 5 meest gebruikte social media platformen. Whatsapp staat hierbij op nummer een. Hierop volgen Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn. Ondanks dat Twitter en Snapchat lager in de ranking staan, zagen deze platformen beiden een groei van 13%.
Binnen de ranking is er een nieuwe binnenkomer, namelijk TikTok. Dan komt dat misschien omdat je niet in de doelgroep zit. Dit is een platform waar men ‘luchtige’ en grappige video’s plaatsen. De doelgroep ligt voornamelijk tussen de 6 en 15 jaar.

2. Gering vertrouwen wilt niet zeggen dat we afscheid nemen van social media
Het vertrouwen in social media is al een aantal jaar vrij laag. Hetgeen dat het vertrouwen schaadt heef te maken met privacy, het doorgeven van gegevens en nepnieuws. 62% heeft het gevoel dat gegevens van social media worden doorverkocht aan adverteerders. Dit is geen gekke gedachte aangezien er erg veel gepersonaliseerde advertenties op je tijdlijn kunnen verschijnen. 59% maakt zich zorgen over nepnieuws en 52% is het niet gerust op de gegevens waarover social media netwerken beschikken.
Desondanks het lage vertrouwen, maakt men nog volop gebruik van social media.

Uit het Social Media Onderzoek blijkt verder dat vrouwen dagelijks meer gebruik maken van social media dan mannen. Hierbij maakt de leeftijdsgroep 15 tot 19 jaar dagelijks het langst gebruik van social media met 143 minuten.
3. Binnen de leeftijdsgroep 15-65 jaar maakt minder dan 10% géén gebruik van Whatsapp. Gemiddeld zit men in 7 Whatsapp- groepen
Als je erover nadenkt is Whatsapp een must op je telefoon en kunnen velen niet zonder. Whatsapp heeft dan ook vrijwel een volledig bereik tot aan de leeftijd van 65 jaar. Daarna neemt het bereik af en is er dus zeker ruimte voor Whatsapp om te groeien in de oudere leeftijdsgroepen van 65 plus. Binnen de leeftijdsgroep 15-19 jaar maakt 97% gebruik van Whatsapp. Bij mensen tussen de 20 en 39 jaar maakt 89% er gebruik van en binnen de leeftijdsgroep 40 tot en met 64 jaar is dit 90%. Bij 65 tot en met 79 jaar neemt dit af naar 78% en bij 80 plus maakt 56% gebruik van Whatsapp.

4. Het gebruik van Facebook neemt lichtjes toe, behalve onder jongeren
Na een paar schandalen een aantal jaar geleden heeft Facebook heel wat gebruikers verloren. Maar sinds dit jaar neemt dit weer toe. Echter binnen de leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar is een steeds verdere daling te zien in het gebruik van Facebook. Nu gebruikt maar zo’n 51% Facebook terwijl dit in 2016 nog op 88% zat.
Ook bij de dagelijkse gebruikers neemt het gebruik van Facebook af. Drie op de tien dagelijkse Facebook-gebruikers geeft aan minder gebruik te maken dan voorheen.

5. Instagram blijft groeien, maar niet zo hard als voorgaande jaren. Dit is vooral onder de doelgroep 15-19 jaar
Instagram ziet eigenlijk sinds haar start in 2011 alleen maar een stijgende lijn in het aantal gebruikers van het platform. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Echter sinds dit jaar vlakt de groei af binnen de doelgroep 15-19 jaar.
Daarnaast blijkt uit het Social Media Onderzoek dat mensen rond de 20 jaar een overstap maken van Instagram naar Facebook.

6. TikTok wordt op dit moment gebruikt door 700.000 gebruikers van 15+, maar ook door 425.000 gebruikers van 6 tot en met 14 jaar.
Uit de cijfers van het Social Media Onderzoek blijkt dat TikTok een vrij jonge doelgroep heeft die zich strekt over mensen van 6 tot 19 jaar oud. Binnen deze doelgroep is er een piek binnen de doelgroep 9 tot en met 11 jaar met 185.000 gebruikers. Wat betreft interesse heeft TikTok vooral een serieuze positie bij kinderen onder de 12 jaar. Daarna neemt de interesse sterk af.

Als er wordt gekeken naar het gebruik per geslacht dan zie je dat het platform erg in trek is onder meisjes van 9 tot en 14 jaar.

Hoe kan je deze inzichten het best inzetten voor je bedrijf?
Meer mensen maken gebruik van social media en dat betekent dat er dus ook meer mensen zijn om te bereiken. Als je als bedrijf zijnde meer merkbekendheid wilt creëren, meer websiteverkeer wilt of juist meer online aankopen dan is social media een goed middel om hierbij te helpen. Namelijk via adverteren via social media. Dit kan bij Facebook, Instagram, Snapchat, Pinterest en LinkedIn.
Wil je hier wat hulp bij? Searchwords kan je hierbij helpen.