Als je online gaat kijken, vind je veel artikelen met feiten en cijfers over social media. Ik heb in dit artikel een aantal leuke, handige en opvallende cijfers voor je op een rij gezet. Ook geef ik je gelijk advies hoe je deze cijfers in je voordeel kunt gebruiken.

De grootste trend in de afgelopen 12 maanden is dat de gratis aandacht die je kreeg/krijgt op social media, steeds meer richting “pay to play” gaat. Dat komt doordat o.a. Facebook vervuiling op zijn platform wil voorkomen op deze manier. Ook komen er steeds meer sociale netwerken en sociale chats bij  zoals Snapchat en Whatsapp. Deze platformen worden op hun eigen manier steeds populairder.

De online verschuivingen zijn natuurlijk makkelijk te verklaren. Als je moeder ook een Facebook-account heeft aangemaakt, ga je als tiener toch ook wel even ergens anders naartoe: je wilt niet gaan dansen met je ouders. Anderzijds kunnen marketeers voortaan iedere doelgroep via Facebook bereiken.

Social media iconen

Lees hieronder aan de hand van feiten en cijfers wat je waarom het beste kunt doen.

Reageer snel en adequaat

53% van online gebruikers rekent erop dat je binnen één uur reageert op een reactie, post of tweet. Wanneer mensen een klacht of een probleem hebben, wordt dit cijfer nog hoger. Dan rekent 72% van de mensen erop dat je binnen één uur reageert.

Wat je hieruit mee kunt nemen:

Zorg dat je op de hoogte blijft van berichten op je sociale media. Reageer snel en adequaat. Wanneer je dit doet, houd je niet alleen je bestaande klant tevreden, maar laat je ook aan je toekomstige klanten zien wat ze van je kunnen verwachten.

Waar komt je websiteverkeer vandaan?

Kwaliteit of kwantiteit? Het is een vraag die je jezelf continu moet stellen voor jouw online marketing. Wil je kwantiteit? Dan zijn Facebook, Pinterest en Twitter je beste vrienden. Deze pagina’s zorgen ervoor dat er meer verkeer naar je website komt.

Toch liever kwaliteit? Verkeer dat via YouTube, Google+ en LinkedIn naar je website toe is gekomen blijft langer op je website, bezoeken meer pagina’s en hebben een lagere bounce rate.

Dus wat kun je nu doen?

Kijk welk platform voor jou het beste aansluit bij je doelgroep. Dat maakt de kans dat mensen die via social media naar je website zijn gekomen, daadwerkelijk iets kopen, al groter. Verder is het natuurlijk slim om niet alleen voor de “populairdere” platformen zoals Facebook te gaan maar is het aan te raden ook een sterke LinkedIn-pagina te hebben. Mijn advies? Heb tenminste één pagina die zorgt voor kwantiteit en tenminste één pagina die zorgt voor kwaliteit.

Post op vrijdag of laat op de avond

Uit het onderzoek dat the social intelligence van Adobe heeft gedaan over de afgelopen twee jaar, bleek dat berichten die je op vrijdag plaatst op Facebook, meer comments, likes en shares krijgen dan iedere andere dag van de week. Ze hebben ook Twitter geanalyseerd. Daaruit bleek ook iets erg bruikbaars. Tweets geplaatst in de late uren, tussen 10 en 11, leverde de meeste retweets op.

Wat kun je met deze info?

Plaats niet wanneer je er zin in hebt. Denk goed na over de dag en tijd dat je iets plaatst. Je kunt dit natuurlijk gewoon doen door in Facebook een bericht te plannen en voor Twitter Hootsuite te gebruiken. Wat je ook kunt overwegen is om je beste berichten voor vrijdag te bewaren.

De kracht van de kleinste

Waarschijnlijk heeft je profiel veel volgers en hebben deze volgers een verschillend aantal “vrienden”. Wat nu blijkt is dat mensen met minder dan 500 vrienden zorgen voor meer dan 90% van je interactie. Dit is een heel belangrijk gegeven. Ook blijkt dat deze groep vaker iets positiefs schrijft over een product.

Hoe haal je hier je voordeel uit?

We zijn altijd geneigd om berichten te plaatsen gericht aan onze power users, mensen met meer dan 500 vrienden. Nu blijkt dus dat je bereik en je edge rank dus hoger is als je berichten richt op de volger met minder vrienden. Nog wel even een snel voorbeeld voor je: heb je 1.000 volgers met 300 vrienden en je zorgt dat je 1 op 3 van deze volgers weet aan te sporen dan bereik je 100.000 mensen. Daar kun je best tevreden over zijn, toch?

Nog een lijstje met handige weetjes:

  • Video’s op Facebook worden sinds een maand vaker gedeeld dan video’s op YouTube
  • 53% van Instagram gebruikers is tussen de 18 en 29 jaar, is dit je doelgroep?
  • 80% van de Pinterest gebruikers is vrouw!
  • En maar liefst 88% van de Pinterest gebruikers koopt het product dat ze pinnen.
  • Snapchat heeft 100 miljoen users en is onder jongeren populairder dan Whatsapp.

En nu?

Vaak gebruik ik de term “Succesvol worden kun je meten en heb je zelf in de hand”. Wanneer je de cijfers en feiten goed leest en wanneer je deze cijfers om kunt zetten in acties, die je moet gaan ondernemen, heb je resultaten zelf in de hand. Zorg daarom dat je altijd op de hoogte bent van de juiste cijfers. Negeer de cijfers van je eigen website en je social media niet. Denk niet langer dat alleen een goed product genoeg is. Weet waar je kopers zijn en zorg dat ze jou vinden.

Heb je hulp nodig bij het inzetten van je social media?

Neem contact met ons op