Je wilt meer online conversies (resultaten) behalen en je moet daarom natuurlijk eerst zorgen voor een groter bereik. Mensen moeten je weten te vinden, je investeert dus veel tijd en geld in social media, e-mail marketing, SEO en SEA. Je eerste doel is behaald, je hebt meer website bezoekers. Maar nu na een paar weken merk je dat de bezoekers toch niet helemaal doen wat je had verwacht. Je website converteert niet. De reden dat de bezoekers niet converteren of jouw gewenste handelingen niet uitvoeren op de website kan verschillende oorzaken hebben.
- Je hebt verkeerde verwachtingen. Je denkt bijvoorbeeld dat een bezoeker bij zijn of haar eerste bezoek een aankoop doet
- Je hebt de bezoeker met een verkeerde boodschap naar je website toe gehaald
- Je website is niet functioneel
Meer online conversies door de juiste boodschap
Het lijkt heel logisch, je vertelt in een advertentie op Google, in een Facebook post of een e-mail precies tegen de klant wat die kan verwachten en daarom converteert deze op je website. Wat we echter zien is dat bezoekers vaak met verkeerde verwachtingen op een website uitkomen. Wanneer jij een artikel op je website helemaal geoptimaliseerd hebt op een zoekwoord of een zoekwoordgroep waar vaak naar gezocht wordt om op deze manier veel bezoekers naar je website te halen maar uiteindelijk bied je iets anders aan dan dat zoekwoord dan is de klant binnen enkele seconde weer weg. Wat we ook vaak zien bij geschreven advertenties voor Google in het search netwerk is dat er te weinig of misleidende informatie staat. Ben je bijvoorbeeld een fotograaf voor trouwerijen en vraag jij voor een dag trouwfoto’s maken €1200,- dan is dat fijn voor de bezoekers dat ze dat weten voor ze op de advertentie klikken. Zeg jij bijvoorbeeld “professionele bruidsfotograaf voor scherpe prijs” dan verwachten ze een lagere prijs dan een bedrag van €1200,- wat een topfotograaf vraagt. Je hebt met de verkeerde advertentie dus de verkeerde bezoeker naar je website gehaald. Dit heeft meerdere negatieve gevolgen; de bezoeker komt nooit meer terug op je site, je hebt betaald voor de advertentie dus je hebt geld weggegooid, de bezoeker gaat snel weer van je pagina, Google verlaagt je kwaliteitsscore waardoor je meer gaat betalen voor een klik en jij denkt misschien dat je propositie niet goed is omdat de bezoekers niet converteren, terwijl dit dus helemaal niet het geval hoeft te zijn.
Uiteraard is een juiste doelgroep bepaling in deze fase ook erg belangrijk, ik ga daar niet te diep op in omdat ik aanneem dat je wel weet waar je doelgroep te vinden is. Zorg er dus voor op sociale media dat je het juiste platform gebruikt en de juiste doelgroep bereikt maar daarover vind je meer in andere artikelen.
Wat is goed voor je online conversies en wat zijn conversiekillers?
Als klanten bij ons komen voor een website weten ze vaak precies hoe de website eruit moet zien, soms hebben ze uren met Photoshop een lay-out gemaakt of laten maken door een design bureau. Maar als we er naar kijken komen we altijd al binnen een minuut tot de conclusie dat er geen enkel aandacht is besteed aan de User Experience (UX); er is totaal niet nagedacht over het doel van de website behalve dat het een ultiem visitekaartje moet zijn. Wat is het nut van je website als het geen doel heeft, als je niet hebt nagedacht over hoe je product wordt aangeboden en tegen welke obstakels je potentiële klanten aanlopen in het bestelproces? Ik kan me voorstellen dat je hier wellicht niet veel van af weet, laat dan het ontwerpen van je website over aan iemand die verstand heeft van UX en conversies. Kies niet alleen een ontwerp/designbureau, die kunnen makkelijk scoren met een mooi uitziende website gemaakt in Photoshop of Sketch, maar er is vaak nauwelijks nagedacht over goede conversie optimalisatie. Doet je design er dan helemaal niet toe? Natuurlijk moet je een goede uitstraling hebben en het moet passen bij je huisstijl. De webshop met de meeste omzet is Bol.com en de meest gebruikte website is Google.nl. Dit zijn twee sites die enorm functioneel zijn maar waar design op een lager pitje staat. Je kan ook met een mooie website toch een functionele website hebben, kijk bijvoorbeeld naar reis websites als Shoestring.nl of TUI.nl, mooie sites waar de juiste atmosfeer creëren belangrijk is maar bovenal functioneel net zoals dat geldt voor kledingshops en Apple.com.
Tips voor meer online conversies:
- Zorg dat je Call-To-Actions (CTA) onderscheidend zijn van de rest van je website door gebruik van kleur en witruimte
- Gebruik in je CTA 2 of 3 woorden. Bijv. “schrijf je in” of “plaats in winkelmandje”
- Zorg dat na de CTA duidelijk is wat er gaat gebeuren
- Gebruik boven en onderin je pagina’s een CTA
- Zorg voor meerdere conversiepaden op je website zodat iedere bezoeker krijgt wat die zoekt
Voorkom deze conversiekillers:
- Geen mogelijk tot contact via telefoon of chat
- De klant moet zich eerst registeren of andere irritante stappen doorlopen voordat hij kan bestellen of een offerte kan aanvragen
- Geen duidelijkheid hoelang het bestelproces duurt
- Geen aparte aanmeldpagina’s voor verschillende producten of diensten maar een enkel contactformulier
- Geen keurmerken en/of recensies op je website
- Geen duidelijke informatie omtrent wel of geen verzendkosten
- Geen gebruik maken van impuls factoren in teksten en CTA’s
Een website optimaliseren voor meer conversies is niet in een paar stappen gedaan. Meer conversies behalen is een totaal proces van eerste contact met je bezoeker en stopt niet na de aankoop, ook hierna moet je een plan hebben voor je klant. Onderwijs jezelf goed op dit gebied want dit bepaalt of je wel of niet online resultaten gaat behalen.