Iedereen wil het, meer conversies. Waar heb je anders een website voor, toch? Als ik rondkijk op de sites van veel bedrijven, vraag ik me af of dit de insteek was toen ze de website lieten maken. De meeste sites zijn toch nog steeds vooral brochures en je verwacht dat mensen op een of andere wonderbaarlijke manier toch bij je gaan kopen. Ben jij niet tevreden over je aantal online conversies? Kijk dan nog eens kritisch naar je website en vraag je af of de site erop gericht is om potentiële klanten te impulsen en hen te laten kopen of dat het toch vooral een reclamefolder of een brochure is. Overigens is dit niet raar, maar heel logisch. De meeste webdesigners kunnen een website maken en hebben wellicht ergens een keer iets over marketing geleerd, maar zijn natuurlijk geen verkopers. Ze snappen de psychologie van het overtuigen vaak niet en dat kun je hen ook niet kwalijk nemen. Wanneer je er dus voor kiest om je website te verbeteren, laat er een sales- of marketingspecialist naar kijken. Laat de sales specialist een rapport maken over wat je website nodig heeft en laat dat door de webdesigner uitvoeren. Hier heb je dus toch al mooi 2 tips gehad: Kijk of je website een brochure is of een sales machine en laat een sales specialist naar je website kijken. Dat zijn nog niet de 3 stappen naar meer conversies. Die volgen nu.
Stap 1: Laat je USP’s bovenaan iedere pagina zien
Unique selling points of unique sales propositions, het maakt niet uit welke vertaling je neemt, want het komt op hetzelfde neer. Zorg ervoor dat jouw unieke, sterke punten direct zichtbaar zijn op iedere pagina. Dat kan dus zijn: vandaag besteld morgen in huis, niet tevreden geld terug, gegarandeerd de goedkoopste, 98% klanttevredenheid, in 1 klik besteld, het grootste aanbod van Nederland, noem maar op. Alles wat jou uniek maakt, alles wat jij hebt wat voor gemak en profijt zorgt voor de klant, moet op iedere pagina zichtbaar zijn. Begrijp je nog niet wat ik bedoel? Ga eens naar bol.com of zalando.nl en je zult zien wat ik bedoel.
Stap 2. Intuïtief bruikbare CTA buttons
Iedere website heeft call to action (CTA) knoppen. Dit zijn de knoppen waarop staat “bestel hier”, “in winkelwagen”, “meer info” enz. Wil je dat mensen deze knoppen aanklikken, (Ja! Dat wil je) dan moet je ervoor zorgen dat je klanten dit intuïtief, uit emotie doen, dat het een logische stap is dat ze deze knop aanklikken. Wat doe je als iedereen naar rechts wijst en kijkt? Jij gaat ook kijken. Dat is wat je moet creëren op je website. Dat jij mensen laat kijken en doen wat jij wilt. Hoe doe je dit? Er zijn tientallen manieren om dit te doen. Ik geef je er een paar waar je direct mee aan de slag kan.
- Zorg dat je boven- en onderaan je pagina een call to action knop hebt, zodat de snelle beslisser niet eerst naar beneden hoeft te scrollen en ook andersom.
- Maak je knoppen net een klein beetje groter.
- Zorg dat de tekst een duidelijke “opdracht” is. Niet “bestel” maar “bestel hier” of “bestel nu”.
Zoals ik al zei: er zijn tientallen mogelijkheden om je call to action knoppen te verbeteren, maar begin maar vast met deze.
Stap 3. Conversiepaden
Iedere website moet meerdere conversiepaden hebben, zodat je een grotere groep potentiële kopers klant maakt. Conversiepaden zijn een soort trechters waarin je de bezoekers laat doen wat jij wilt. Je hebt 3 verschillende conversiepaden.
- Soft conversion
- Medium conversion
- Hard conversion
Het soft conversion pad is bedoeld om mensen in je maillijst te krijgen. De meeste webshops willen mensen direct naar het uiteindelijke doel, de verkoop, leiden, maar vergeten dat meer dan 90% van de kopers online nooit bij het eerste bezoek koopt. Met het soft conversion pad zorg je er dus voor dat jij wel de controle houdt over deze toekomstige klant en ze dus in de toekomst bij jou gaan kopen.
Een stap tussen de uiteindelijke winstgevende verkoop en de nieuwsbrief is het medium conversion pad. Deze is bedoeld om klanten aan je te binden en hen te laten ervaren hoe het is om jouw klant te zijn. Het medium conversion pad is gericht op verkoop, maar niet op het behalen van directe winst. Je moet hier dus denken aan het verkopen van opdrachten of producten tegen kostprijs.
Je kunt dus, wanneer je een nieuw product hebt, deze tegen kostprijs aanbieden. Proef onze nieuwe pizza! Normaal €9,95 en nu ter introductie slechts €3,95. Op deze manier maak je de drempel om te kopen lager, maar weet de klant je voortaan wel te vinden.
Het hard conversion pad is op de meeste pagina’s wel te vinden. Om bezoekers ook daadwerkelijk dit pad te laten bewandelen, moet je dit pad heel aantrekkelijk maken. Je moet de koper een vertrouwd gevoel geven op je website. Eerder heb ik je hiervoor al 2 tips gegeven, namelijk zorg dat je USP’s zichtbaar zijn en heb duidelijke, logische call to action knoppen. Andere tips zijn;
- Sociaal bewijs, hoeveel mensen liken je producten, hoeveel positieve recensies heb je?
- Heb je acties en kortingen?
- Heb je duidelijke omschrijvingen van je producten?
- Zijn je contact gegevens makkelijk te vinden?
- Zijn de voorwaarden duidelijk en interessant? (bijv. binnen 2 dagen geleverd, niet goed geld terug)
Dit zijn de 3 eerste stappen hoe je direct meer resultaat haalt uit je website. Verwacht nu niet dat je verkopen met 100% groeien. Voor meer verkopen is een complete marketingstrategie nodig, maar deze tools zullen je resultaat opleveren.
Nog 1 ding, heb je geen 30.000 bezoekers per maand, dan is dat je eerste opdracht voor je meer conversies krijgt. De mensen die uiteindelijk een aankoop doen, blijven een klein percentage van je bezoekers. Je kunt dus aan 2 kanten zorgen voor meer verkopen. Optimaliseer je website en zorg voor meer bezoekers.