In deze categorie kunnen we 2 groepen onderscheiden. S.E.O. (Search Engine Optimalisation) en S.E.A. (Search Engine Advertising).

S.E.O. zorgt ervoor dat je hoger komt te staan in de organische zoekresultaten van zoekmachine (Google). Sta je nu dus bijvoorbeeld pas op de 4de pagina dan kun je door een heleboel acties te doen hoger komen te staan in de zoekresultaten. Dit lijkt wellicht niet zo belangrijk maar 98% van de mensen kijk nooit op de 3de pagina van Google en maar 8% van de mensen gaat ooit naar de 2de pagina. Je kans op een conversie naar je website is 10 keer groter wanneer je op de eerste pagina staat dan wanneer je op de 2de pagina staat. Sta je dus niet hoog genoeg, bedenk dan eens hoeveel klanten je mis loopt want 97% van de mensen zoekt via Google wat ze willen hebben. Hoger komen in de organische resultaten is een langetermijnproject waar je 2 á 3 jaar mee bezig bent. Zeker als je in een concurrerende branche actief bent.

S.E.A. zijn betaalde advertenties in zoekmachines, waardoor je dus automatisch op de eerste pagina komt. Je betaalt pas als er iemand op je advertentie klikt. Zoals je eerder al in de cijfers van vorig jaar gezien hebt, is 10% van de nieuwe klanten gegenereerd via zoekmachine-advertenties. Het programma dat je hiervoor gebruikt bij Google heet AdWords. Hiermee kan je ervoor zorgen dat geïnteresseerde bezoekers voor jou kiezen.

Direct toepasbare tips voor S.E.O.

Het duurt dus een tijd voordat je resultaten hebt met S.E.O., maar ondanks dat is het zeker de moeite waard. Het is niet zozeer heel complex, maar er zijn veel stappen nodig om je website hoger te krijgen in de organische zoekresultaten.

We geven je nu 4 tips waar je al mee aan de slag kan.

 1. Zorg dat je website snel is, verklein al je foto’s die je op je website hebt. Gebruik je wordpress dan kun je dit automatisch doen, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Verklein je foto’s dus eerst op je computer. Dit kan met verschillende gratis software. Wanneer je deze foto dan verkleind hebt, sla hem dan gelijk op met een bestandsnaam die mensen als zoekwoord kunnen gebruiken (zie tip 2).
 2. Kies woorden in de titels van je pagina’s en in je kopjes die als zoekwoorden gebruikt worden, overload je pagina titels en kopjes niet met zoekwoorden, want de pagina moet ook gebruiksvriendelijk blijven. Zoals hierboven al aangegeven: sla ook je foto’s op met een bestandsnaam waar mensen naar zoeken.
 3. Plaats goede content op je website, maar let goed op! Gebruik geen content van anderen en ga ook geen informatie kopiëren. Doe je dat wel, dan geeft Google je een penalty en gaat het nog moeilijker worden om hoger in de resultaten te komen. Wanneer jij goede content hebt en je dus iets toevoegt aan het internet, dan waardeert Google dat en kom je hoger in de resultaten. Gaan mensen je content delen, dan kom je nóg hoger in de resultaten.
 4. Dit is een makkelijke maar nog veel bedrijven hebben het niet. Meld je aan bij de verschillende platformen die Google aan te bieden heeft: Google Places, Analytics, AdWords, Google+ en andere social media.

Direct toepasbare tips S.E.A.

In tegenstelling tot S.E.O. levert S.E.A. direct resultaat op. Maak vandaag je Ads campagne en je staat morgen op de eerste pagina bij Google. Zo genereer je dus direct meer bezoekers naar je website. Dit klinkt natuurlijk bijna te eenvoudig, zo eenvoudig is het natuurlijk ook weer niet.

Het is zo dat iedereen zelf een AdWords-campagne kan maken, echter besteedt 80% van de bedrijven het uit. Dit doen ze om uiteenlopende redenen; het kost veel tijd om een campagne te maken. Daarnaast is het wekelijkse onderhoud ook erg tijdrovend. Het zit namelijk zo. Als je een betere campagne hebt, betaal je minder voor iedere klik. Ook weten gespecialiseerde bureaus te voorkomen dat je onnodige klikken ontvangt op je advertentie. Wil je toch graag zelf een begin maken?

Dan staat hieronder een aantal adviezen om een goede start te maken.

 • Opbouw van je accountstructuur: Account > Campagne > Advertentiegroepen
  • Campagnes (deze instellingen zijn van invloed op al je advertenties)
   o Dagbudget
   o Zoeknetwerk
   o Etc.
  • Advertentiegroep
   o Per productgroep
   o Per type
   o Per onderwerp
   o Per seizoen
   o Etc.
 • Wil je een apart budget voor bepaalde producten die meer waard zijn of een apart merk? Maak dan een aparte campagne aan met een apart dagbudget.
 • Maak veel advertentiegroepen om zo je advertenties relevanter te maken ten opzichte van je zoekwoorden.
 • Kies voor relevante landingspagina’s, zodat je een betere kwaliteitsscore behaalt en dus minder per klik betaald.
 • Wees constant bezig met het optimaliseren van je zoekwoorden:
  • Behoud de zoekwoorden met een hoge CTR (click through rate), verwijder de zoekwoorden met een lage CTR
  • Gebruik de zoekwoordplanner
  • Gebruik uitsluitingszoekwoorden
  • Maak zoekwoorden niet te lang
  • Gebruik je rapporten om je zoekwoorden constant te optimaliseren –   Implementeer extensies voor een professionelere uitstraling en meer verkeer.

Met deze tips zou je een goed begin moeten kunnen maken. Vergeet ook niet het € 120,- gratis advertentietegoed dat je van Google krijgt te gebruiken.

Wil je je SEO of SEA toch liever door experts laten doen?