Iedereen die een online webwinkel wilt starten moet een keuze maken hoe hij of zij de producten wilt aanbieden en via welk platform. Er is zoveel mogelijk om een webshop te starten, maar voor welk platform moet je kiezen? Wij hebben de drie meest gekozen webwinkel CMS op een rijtje gezet. Dit betreft WooCommerce, Prestashop en Magento.
Wat is het verschil tussen WooCommerce, Prestashop en Magento?
Belangrijke weetjes over WooCommerce
Laten we het eerst hebben over WooCommerce. Sinds september 2011 zijn ze gelanceerd als een webshop plugin ten behoeve van bedrijven die hun website op WordPress gebouwd hebben. Het komt vaak voor dat een bedrijf met als hoofddoel een WordPress website hebben om hun klanten van informatie te voorzien. Doordat veel bedrijven al bekend waren met WordPress was de stap naar WooCommerce erg klein om naast informatie ook online hun producten aan te bieden.
Over het algemeen wordt WooCommerce gekozen door klein tot middelmatig grote bedrijven.
Eén van de redenen zijn dat de opstartkosten zoals thema’s en hosting relatief laag zijn en er is veel mogelijk zonder dat er dure plugins gekocht moeten worden. Aangezien WooCommerce een extensie is op WordPress zal er redelijk wat plugins toegevoegd moeten worden om alle koppelingen en gewenste opties toegevoegd zijn aan de webshop. Er bestaan diverse multisite plugins waarbij u meerdere websites beheren vanuit één omgeving. Dit maakt het erg aantrekkelijk om net als CoolBlue diverse domeinen te creëren voor per categorie. Bij het aanmaken van een product zijn er veel opties om die u kunt toevoegen. Hierbij kan het een simpel product zijn zonder extra opties zoals kleuren of maten, maar het is ook mogelijk om combinatieproducten aan te maken met alle opties. Tevens kunt u bepaalde producten met korting aanbieden of hier een aparte kortingscode voor aanmaken.
Wat de wensen ook zijn, er is veel mogelijk.
Wat doorgaans vaak wordt het afgeraden om bij een webwinkel met duizenden producten niet voor de combinatie WordPress/WooCommerce te gaan. Dit heeft voornamelijk te maken met dat WooCommerce niet specifiek gebouwd is voor de ecommerce markt waarbij andere CMS systemen dat wel zijn. Daarentegen zijn er veel bedrijven die wel succesvol en goed hun webshop in WordPress gebouwd hebben. Of het nu gaat om honderden producten zoals House of Bagz of duizenden producten zoals de Amerikaanse bedrijf, SoulBrother, beide bedrijven hebben succesvol een webwinkel gebouwd via WooCommerce ongeacht de hoeveelheid producten. Het is een professioneel platform en elke bestelling kan moeiteloos gevolgd en aangepast worden.
Of je nu kiest om een online webwinkel te starten met WooCommerce, voor zowel weinig als veel producten, is een overweging wat afhangt van je eigen wensen en eisen. Wij hebben diverse webshops geïmplementeerd in WordPress en zijn altijd bereid om vrijblijvend advies te geven.
Alle voordelen van WooCommerce op een rijtje:
- Gebruiksvriendelijk en snel te begrijpen
- Groot aanbod aan (gratis) thema’s en plugins
- Website is naar wens aan te passen
- Grote gemeenschap voor vragen doordat veel mensen gebruik maken van WordPress
- Veel mogelijkheden m.b.t. producten, waaronder kortingsprijzen, onafhankelijke attributen
Alle nadelen van WooCommerce op een rijtje:
- Voor bedrijven met duizenden producten en diverse categorieën kan het beperkingen hebben
- Meerdere plugins nodig om het optimale uit WooCommerce te kunnen halen
- Een premium webshop thema kan vrij prijzig zijn
Belangrijke weetjes over Prestashop
Prestashop is als een project opgestart door een aantal studenten in 2005. Sindsdien is het in een snel tempo gegroeid naar een waardig online webshop omgeving.
Doordat Prestashop speciaal gebouwd is als met een ecommerce doel kan je binnen een paar klikken een product aangemaakt hebben en deze per direct online verkopen. Doordat er veel opties geïntegreerd zijn in het systeem zal er niet tot weinig extra plugins nodig zijn om snel producten aan te maken. Prestashop is geliefd bij veel gebruikers omdat dit net als WordPress erg gebruiksvriendelijk is. In één oogopslag is direct duidelijk wat waar staat en hoe de webwinkel gebruikt kan worden. Indien je meerdere webshops wilt beheren met eenzelfde of soortgelijke producten dan kan dit met gemak geïntegreerd worden. Hiermee kan je meerdere domeinen koppelen aan één systeem en ook is het mogelijk om al deze webwinkels in diverse talen aan te bieden. Een product aanmaken met diverse combinaties is in een handomdraai gedaan. Er is maar eenmalig een handeling nodig om bijvoorbeeld kleuren en maten toe te voegen. Hierna heb je alle mogelijke combinaties per product binnen één klik gemaakt. Dit is voor bedrijven welke producten verkopen met veel opties zoals kleding of schoenen ideaal en kan je met gemak duizenden producten aanmaken.
Het gemak van Prestashop is dat er geen extra plugins gekocht en geïnstalleerd hoeft te worden. De meeste eisen en opties wat je voor een webshop nodig hebt zijn al toegevoegd in Prestashop. Aan de andere kant, als je een ander thema of extra modules wilt toevoegen zoals een verlaten winkelwagen reminder module, dan kost dit extra geld. Er zijn relatief weinig gratis modules wat aangeboden wordt, maar dit is meestal wel een garantie dat deze het doen zoals ze beloven en je ook goede ondersteuning verlenen bij vragen.
Een webshop staat binnen een paar tellen, maar dan wil je natuurlijk dat het er ook uit ziet zoals je het in gedachtes hebt en niet een standaard thema behouden. Dit kan voor beginners en/of niet ervaren ontwikkelaars moeilijk zijn. Bij vragen en extra hulp heeft Prestashop een supportteam. Echter zijn hier kosten aan verbonden waar niet iedereen op staat te springen. Gelukkig is er een online gemeenschap waarbij mede Prestashop gebruikers en goede ontwikkelaars actief zijn. Voor de meeste (moeilijke) vragen kan je daar terecht, maar dat is geen garantie dat je daadwerkelijk de juiste antwoorden krijgt.
Alle voordelen van Prestashop op een rijtje:
- Geen tot weinig extra modules nodig
- Mogelijkheid om snel en meerdere domeinen in één systeem te beheren
- Geschikt voor duizenden producten en deze kunnen zeer snel aangemaakt worden
- Backoffice is zeer gebruiksvriendelijk waardoor je het snel begrijpt en kan gebruiken
Alle nadelen van Prestashop op een rijtje:
- Niet eenvoudig te personaliseren indien je niet bekend met ontwikkelen zoals PHP
- Thema’s en modules hebben bijna altijd een prijskaartje
- Er is geen officieel (gratis) helpdesk, maar wel een forum voor alle vragen
Belangrijke weetjes over Magento
Eén van de meest gebruikte CMS platformen voor een ecommerce website is Magento. Sinds hun lancering in 2008 zijn ze in een snel tempo gegroeid tot één van de populairste platformen om webwinkels in te maken.
Magento wordt vaak gebruikt door grote bedrijven met veel producten. Alles wat je maar kan wensen wat je
webshop nodig heeft en hoe het eruit moet zien is mogelijk met Magento. Doordat er zoveel mogelijk is heb je hiervoor wel de kennis nodig om te weten welke dat ene bestand is van de duizenden die je moet aanpassen. Dit zorgt ervoor dat mensen die een webshop willen, maar geen kennis hebben van bijvoorbeeld PHP en HHTML5, het erg moeilijk en tijdrovend wordt om deze naar wens in te richten. De meeste webwinkels welke gebouwd zijn in Magento wordt vaak gebouwd door professionals. Een ander reden waarom men hiervoor kiest is dat het systeem erg zoekmachine vriendelijk (SEO) is. Er wordt automatisch een goede link gemaakt en ook meta titels e.d. op basis van een product titel. Hierbij zijn er geavanceerde mogelijkheden om diverse filters in te stellen zodat klanten snel een product kunnen vinden.
Net als Prestashop zijn al veel standaard opties geïntegreerd in het systeem. Hierdoor is er niet veel nodig om een Magento webshop te starten. Wat erg belangrijk is bij Magento webwinkels is om te zorgen dat de hosting van de website aan alle eisen voldoet. Het is namelijk een groot bestand en een klein tot medium hosting pakketje is niet voldoende om te zorgen dat de website snel is. Er zijn diverse uitbreidingen mogelijk waarbij er zowel gratis als betaalde modules beschikbaar zijn.
Wanneer er vragen zijn biedt Magento een ticket service aan, maar dit is alleen mogelijk voor degene die een licentie hebben voor de Enterprise Editie. Prijzen hiervoor zijn niet openbaar gemaakt door Magento, maar gemiddeld kan dit ongeveer € 18.000 per jaar kosten. Indien de website via de Community Editie (gratis) versie is gemaakt heb je geen toegang krijgen tot deze ticket service. Hiervoor is wel een gemeenschap beschikbaar welke jouw vragen hopelijk kunnen beantwoorden.
Alle voordelen van Magento op een rijtje:
- Geen tot weinig extra modules nodig
- Mogelijkheid om snel en meerdere domeinen in één systeem te beheren
- Goede basis voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Alle nadelen van Magento op een rijtje:
- Niet eenvoudig te personaliseren indien je niet bekend met ontwikkelen zoals PHP
- Thema’s en modules hebben vaak een prijskaartje
- Er is geen officieel (gratis) helpdesk voor de Community Editie, maar wel een forum voor alle vragen