Wil je graag zichtbaarder zijn in Google of snap je niet hoe je hoger in de zoekresultaten komt? Dan is het essentieel dat je start met een goed zoekwoorden onderzoek. Zonder zoekwoorden onderzoek kan het namelijk goed zijn dat je uiteindelijk klanten misloopt. Dat wil je natuurlijk niet. Lees verder voor alle ins en outs over hoe je zoekwoorden onderzoek doet.
Hoe begin ik met een zoekwoorden onderzoek?
Zoekwoorden onderzoek… het woord zegt het eigenlijk al: je gaat onderzoek doen naar zoekwoorden voor website content of online advertenties. Als je geen zoekwoorden onderzoek doet, weet je niet precies wat het zoekgedrag van je doelgroep is. Als je weet welke zoekwoorden zij gebruiken, kun je hiermee je website en advertentie content indelen. Zo verbeter je jouw zichtbaarheid in Google.
Het is belangrijk dat je een goede aanpak hebt voor het zoekwoorden onderzoek. Ga na voor jezelf hoe jij zou zoeken voor jouw product of dienst. Gebruik je gezonde verstand en creëer eerst je eigen lijst met zoekwoorden die jij interessant vindt. Denk hierbij ook aan synoniemen. Niet iedereen gebruikt namelijk dezelfde woorden om tot hetzelfde zoekresultaat te komen. De ene bezoeker typt in de zoekbalk “vakantie aan zee” en de ander zoekt naar “strandvakantie”. Houd hier dus rekening mee. Daarnaast is het goed om je in te leven in je doelgroep. Hoe zoeken zij? Ga na welk probleem zij kunnen hebben dat jouw product of dienst kan oplossen en baseer hier de zoektermen op. Iemand kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar een nieuwe laptop met de eis dat de laptop een bepaalde snelheid heeft of goedkoop is.
Vergeet hiernaast ook zeker niet om stakeholders en mensen om je heen te vragen hoe zij zouden zoeken naar jouw product of dienst. Extra input kan zeker geen kwaad en leidt tot interessante inzichten.
Je hebt nu een mooi begin, maar je bent nog niet klaar!
Tip: Maak gebruik van long tail zoekwoorden

Wat zijn long tail zoekwoorden en hoe gebruik ik het?

Online bezoekers kunnen gebruik maken van short tail- en long tail zoekwoorden. De short tail zoekwoorden zijn kort en bestaan uit een of twee woorden. Long tail zoekwoorden uit drie of meer woorden. Een voorbeeld:
- Short tail: laptop
- Long tail: hp laptop grijs
De short tail zoekwoorden hebben een hoog zoekvolume. Dit is fijn, maar je moet bedenken dat concurrenten deze woorden ook al in gedachten hebben. Short tail zoekwoorden hebben daarom veel concurrentie. Deze zoekwoorden converteren ook slechter, mede omdat ze niet specifiek zijn. Je ziet dat bezoekers ook vaker long tail zoekwoorden gebruiken (70%) dan short tail zoekwoorden (30%). Vanwege het specifieke karakter van long tail zoekwoorden hebben ze vaak minder concurrentie. Hierdoor komen ze sneller hoog in de resultaten van Google. Maak dus gebruik van long tail zoekwoorden in je content om beter gevonden te worden. Hoe je deze zoekwoorden vindt, lees je verder in dit artikel.
Wat je kunt halen uit Googles resultaten
Wanneer je iets typt in de zoekbalk zie je verschillende suggesties waar je mogelijk in geïnteresseerd kunt zijn. Google laat zien waar je voorgangers al op hebben gezocht en je vindt er suggesties (ook long tail zoekwoorden) in terug. Dit zijn tevens zoektermen waar veel op gezocht wordt. Erg interessant dus! Én als je helemaal naar beneden scrollt zie je nog meer suggesties. Gebruik dit om je zoekwoorden onderzoek uit te breiden.

Niets is zo handig als tools
Google Trends
Google Trends is een handig tool die inzicht geeft in hoe vaak en wanneer er is gezocht op een bepaald zoekwoord. Hierbij is het mogelijk om zoekwoorden met elkaar te vergelijken. Daarnaast kan er gezien worden waar (in een land, stad, etc.) het meest en waar het minst naar een bepaald zoekwoord wordt gezocht. Hier kunnen de steden, landen en talen qua zoekgedrag met elkaar vergeleken worden.

Zoekwoordenplanner
Wanneer je Google Ads hebt, kun je hierin de Zoekwoordplanner gebruiken. Hiermee kun je nieuwe zoekwoorden ontdekken, waarmee je mensen kan bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Daarnaast is het mogelijk om het zoekvolume en concurrentie van de zoekwoorden zien. Kijk ook naar de prognoses van de mogelijke prestaties in de toekomst. De Zoekwoordplanner geeft interessante inzichten en maakt de keuze voor bepaalde zoekwoorden net wat gemakkelijker.

Keywords Everywhere
Keywords Everywhere is een browser extensie voor zoekwoorden onderzoek. Het laat onder andere maandelijks zoekvolume, kosten per klik en concurrentiedata van zoekwoorden op verschillende websites zien. Keywords Everywhere zorgt er ook voor dat je long tail zoekwoorden vindt, die voor jou interessant zijn. Het maakt ook gebruik van suggesties van Google. Hierbij geeft het de suggesties aan en laat het zien hoe vaak er onder andere is gezocht naar die zoekwoorden.

En nu?
Het moment is daar… je hebt je lijst met zoekwoorden, maar welke ga je gebruiken om die toppositie in de zoekmachines te krijgen? Je kunt beter met vijf zoekwoorden op positie 1,2 of 3 staan dan met 20 zoekwoorden op positie 9. Focus je op de zoekwoorden die jij het meest interessant vindt en die weinig concurrentie hebben.
Het is natuurlijk helemaal mooi als je de zoekwoorden hebt geoptimaliseerd en potentiële klanten je website hebben gevonden, maar gaan ze ook wat kopen? Vergeet niet om ook zoekwoorden te gebruiken die betrekking hebben op de koopintentie. Dus bijvoorbeeld “MacBook kopen”. Iemand die dit gebruikt, is zover dat hij/zij overweegt iets te kopen. Nu kan je echt aan de slag om goede content te schrijven.
Wil je meer weten over wat wij kunnen betekenen voor jouw bedrijf?