Content schrijven is een belangrijke taak voor iedereen die optimale zichtbaarheid voor zijn website wil creëren. Mensen raadplegen het internet graag als ze een probleem hebben en hier een oplossing voor zoeken.

Als jij de oplossing voor een probleem hebt op je website wil je natuurlijk dat mensen met dit probleem naar jouw website komen. Wat nu als het niet lukt om de juiste mensen naar jouw website te sturen? Goede, relevante content kan hier bij helpen.

Daarnaast zorgt goede content er voor dat mensen lang op jouw website blijven en misschien wel klant worden! Wanneer je begint met het schrijven van content, schrijf dan met de gedachte in je achterhoofd: Voor wie schrijf ik dit artikel en wat wil ik met dit artikel bereiken?

Wat willen mijn lezers weten?

Voordat je begint met content schrijven is belangrijk om te weten waar je lezers naar op zoek zijn. Dit kun je doen door middel van een zoekwoorden onderzoek.

Wanneer je klaar bent met zoekwoorden onderzoek is het belangrijk om deze woorden te gebruiken in je tekst. Hierdoor is de kans groot dat de mensen die zoeken naar jouw product of dienst ook op jouw website terecht komen.

Daarnaast is het belangrijk dat je artikel goed leesbaar is en een prettige opbouw heeft. Lezers moeten in een oogopslag kunnen zien of het antwoord op hun vraag te vinden is in jouw artikel.

zoekwoorden onderzoek doen

Content schrijven voor verschillende soorten lezers

Wanneer je een artikel schrijft is het belangrijk om in gedachte te houden dat geen enkele lezer hetzelfde is. Een artikel is goed als het de aandacht van verschillende soorten lezers vast kan houden.

Je wilt dat mensen lang op jouw webpagina kijken en wellicht doorklikken naar andere pagina’s op jouw website. Op het internet lezen mensen over het algemeen veel globaler dan wanneer iemand uitgebreid een boek of krant gaat lezen.

Misschien herken je dit uit je eigen ervaring, in een mooie roman sla je geen letter over en ga je helemaal op in het verhaal, terwijl je een webpagina scant op zoek naar de informatie die je nodig hebt.

Uit onderzoek is gebleken dat de tekst op een website vaak in de vorm van een F-patroon wordt gelezen. Mensen beginnen links bovenaan met lezen, daarna kijken ze pas naar onderen of naar rechts. Zorg er dus voor dat de belangrijkste elementen van je tekst langs de lijnen van de letter F staan.

5 tips voor het schrijven van een goed artikel

Goede online content is een belangrijke randvoorwaarde van goede SEO. Hieronder vind je vijf tips die je kunt toepassen als je content gaat schrijven:

  1. Gebruik opsommingen: in opsommingen kunnen lezers in een blik zien of hun vraag beantwoord wordt in het artikel.
  2. Voeg relevante afbeeldingen of andere media toe: Afbeeldingen dragen bij aan een prettige leesbaarheid van een website. Een afbeelding of een grafiek helpt om problemen te illustreren.
  3. Benoem zoekwoorden:door zoekwoorden te gebruiken in je tekst kan Google jouw website laten zien aan de mensen die op zoek zijn naar de artikelen die je verkoopt. Let wel op dat het gebruik van zoekwoorden natuurlijk blijft. Als je je zoekwoord te vaak gebruikt dan wordt je website als spam gezien. Bovendien maakt het je website minder goed leesbaar. Houdt een zoekwoorddichtheid van 1 tot 4 procent aan en zorg er voor dat de zoekwoorden regelmatig verdeeld zijn over de tekst.
  4. Link naar andere pagina’s op je website: linken naar andere pagina’s op je website zorgt er voor dat mensen langer op jouw website blijven. Dit draagt bij aan de SEO-waardes van je website. Door gebruik te maken van interne links creëer je een spinnenweb van links binnen je website. Wikipedia is hier een goed voorbeeld van. Door webpagina’s met elkaar te linken kan Google je website beter lezen, wat bijdraagt aan de vindbaarheid van je website.
  5. Schrijf voor verschillende soorten apparaten: waarschijnlijk pak je zelf ook regelmatig je smartphone om even snel iets op te zoeken. Uit de Media Standaard Survey 2017 (zie afbeelding) gebleken dat de smartphone het meest gebruikte apparaat is wat betreft internetgebruik. Zorg er dus voor dat je website ook mobielvriendelijk is en dat je bezoekers meteen de juiste informatie kunnen vinden, onafhankelijk van welk apparaat ze gebruiken.

In het kort: goede content is een belangrijke voorwaarde als je een goede zichtbaarheid voor je website wilt creëren. Bij het schrijven van online content is het belangrijk om altijd je doelgroep in gedachte te houden en te bedenken waarom je de tekst schrijft. Meer weten over het schrijven van online content?

of